Praktijkleren in Roosendaal

Vanaf het schooljaar 18/19 biedt CIOS Zuidwest-Nederland praktijkleren aan in Roosendaal. Dit betekent minder les in het klaslokaal en meer leren in de praktijk bij verschillende sportverenigingen, fitnesscentra, zwembaden, basisscholen, zorginstellingen en maatschappelijke organisaties. Hier ga je aan de slag om je te ontwikkelen als sportleider. Naast goede begeleiding door de praktijkbegeleider is ook de CIOS-docent aanwezig om je te coachen en  begeleiden in de diverse taken en werkzaamheden die je doet.

PraktijkLeren Roosendaal is de perfecte combinatie van theorie en sport in de praktijk. Ik heb gekozen voor het PraktijkLeren omdat ik mezelf graag verantwoordelijk voel. Mijn uitdaging? Zorgen dat de kinderen van de basisschool waar ik stage loop de gymles ALTIJD leuk vinden!
Rosa
student PraktijkLeren

Praktijk in de wijk

Volg je het praktijkleren in Roosendaal, dan ga je fietsen. Vanuit het thuishonk ga je, zichtbaar in je CIOS-kleding, meerdere keren per week de praktijk in. Die praktijk zit in de wijk. En dan is het wel zo handig dat je overal snel en  gemakkelijk komt. Dat doe je op de fiets! Gezond en duurzaam. 

Thuishonk

Je hebt regelmatig les en begeleiding op ons ‘thuishonk’. Geen gewoon schoolgebouw, maar een plek waar alle CIOS’ers uit het praktijkleren samenkomen. Het thuishonk is goed bereikbaar, het zit op slechts 5 minuten van het station in Roosendaal. Hier beginnen we gezamenlijk de week, volg je lessen, heb je coachgesprekken en werk je zelfstandig of in groepjes aan opdrachten. Van hieruit ga je de praktijk in! In leerjaar 1 ga je ook 1 dag per week naar Goes om lessen te volgen.

Ik heb gekozen voor PraktijkLeren Roosendaal omdat je dan gelijk aan de slag kunt in de praktijk. Ik ben graag bezig dus het past perfect bij mij!
Mark
student PraktijkLeren

Hoe ziet mijn week eruit?

Op maandag starten we de week met een gezamenlijke weekopening. Daarna volg je lessen. Je krijgt dan sport, theorie en je studeert zelf onder begeleiding van je coach.

Op dinsdag volg je les in Goes (van 9 tot 14.30 uur).

De rest van de week ben je 4 dagdelen aan de slag in de praktijk. Ook volg je nog 3 dagdelen per week lessen in Roosendaal.

Op vrijdagmiddag sluiten we gezamenlijk de week af.

Loop je ook stage?

In het eerste schooljaar volg je nog een stage voor 2 uur per week bij een sportvereniging (dat kan ook in je eigen woonomgeving zijn). Schoolactiviteiten zijn zoveel mogelijk overdag, het stagemoment is naar eigen keuze. Het kan zijn dat je binnen het praktijkleren wel eens op een avond, in het weekend of tijdens een vakantie mee moet helpen.

Praktijkervaring

De praktijkervaring doe je op bij o.a.:

 • sportverenigingen
 • basisscholen
 • zwembaden
 • fitnesscentra
 • zorg- en welzijnsinstellingen
 • recreatiebedrijven
 • buurt- en wijksport

Niveau 3 en/of 4

Het onderwijsprogramma in leerjaar 1 en 2 is zo ingericht, dat je in principe aan het einde van leerjaar 2 alle onderdelen van de niveau 3-opleiding afgerond kan hebben. Je ontvangt dan je diploma niveau 3, of je studeert verder op niveau 4.

Waarom kiezen voor praktijkleren?

 • Je profiteert van innovatief en flexibel onderwijs
 • Je wordt meer uitgedaagd in ‘echte’ situaties
 • Het sluit aan bij jouw innovatieve en ondernemende leerhouding
 • De locatie Roosendaal is makkelijk bereikbaar met de trein (het thuishonk ligt naast het NS-Station)

Meer weten?

Ben je nieuwsgierig naar praktijkleren Roosendaal? Kom dan naar onze open dagen. Je kunt ons ook een mailtje sturen met jouw vraag via [email protected].

CIOS Zuidwest-Nederland is een samenwerkingscollege van Scalda en het Da Vinci College. De studentenadministratie van Scalda verwerkt jouw inschrijving voor CIOS Zuidwest-Nederland.

Meld je direct aan voor praktijkleren niveau 3

Meld je direct aan voor praktijkleren niveau 4